top of page

Älgjakt i våra gener

Älgjakt

Nedan kan du finna länkar med fakta om älgförvalting som förhoppningsvis kan ge bättre förståelse för älgförvaltning. 

ÄFO, ÄSO och JL

VFD Halland

> Östra ÄFO

  > ÄSO DEMO

   > Jakt Lag 1 osv

Älgförvaltningens organisation.

Adaptiv älgförvaltning

Älgförvaltningen ska vara lokalt förankrad och ekosystembaserad. Målet är en livskraftig älgstam av hög kvalitet som är i balans med betesresurserna. Älgjakten ska vara produktionsanpassad, vilket innebär att älgstammens storlek ska genom lämplig avskjutning anpassas till betestillgången, de areella näringarna och trafiksäkerheten.

Fakta

Älgen röner en enorm uppmärksamhet i Sverige. På hösten är den särskilt mycket i fokus under älgjakten. Under älgtoppen i början av 1980-talet sköts drygt 150 000 älgar årligen. Sedan dess har stammen minskat. På 2000-talet har avskjutningen i regel varierat mellan 80 000 och 90 000 älgar per år. Det finns cirka 2-3 gånger fler älgar kvar i skogen efter jakten.

2016-02-19

Men älg innebär inte bara jakt. Den har blivit en symbol för det svenska skogslandskapet och lockar även ut en mängd icke-jagande människor i skogen varje år, och har skapat en egen turistindustri. Samtidigt är den en skadegörare som lokalt ger skogsbruk problem, och en fara för trafikanter.

Viltforskningen har gjort betydande insatser för att ta reda på hur älgen, älgstammen och samspelet mellan älgen och dess miljö fungerar.

Hylte-Unnaryds JVK

bottom of page